Saveti

Izbor rasvete za kupatilo

Izbor rasvete, svetla je vrlo kritičan pri uređenju kupatila gde su prisutna ogledala a i raspoloženje odnosno atmosfera je vrlo bitna. Razmislite o odgovarajućem osvetljenju za umivaonik i prostor za kupanje odnosno tuširanje.

U kupatilu vam je potrebno jako i ujednačeno svetlo kako bi mogli da se obrijete, našminkate ili sredite frizuru. U manjim kupatilima će svetla iznad ogledala biti dovoljna da osvetle celu prostoriju, dok ce u većim biti potrebne i svetiljke na plafonu.

Ako imate malo ogledalo, nabavite dve male svetiljke i postavite ih sa obe strane ogledala kako bi vam celo lice bilo osvetljeno ravnomerno. Svetiljku možete postaviti i iznad ogledala, ali u tom slucaju je bolje izabrati kraću neonsku cev ili sijalicu zaklonjenu providnom plastikom, s tim što treba paziti da ona ima ujednačeno, a ne treperavo svetlo. U svakom slučaju boja svetla treba da bude prijatno bela – klasične žute sijalice treba izbegavati jer ne daju realnu sliku pri šminkanju.

Polukružni niz sijalica oko ogledala će vam pružiti kvalitetno osvetljenje kakvo imaju holivudske zvezde. Koristite mutne sijalice da bi izbegli odsjaj.

Osvetljenje kade ili tuš kabine: ukoliko iznad kade ili kabine postoje mesta na koje ne može dospeti voda, pokušajte da montirate indirektno ili zamućeno svetlo koje će vas osvetliti tokom kupanja (kade i tuš kabine su obično slabo osvetljene zbog zavesa ili stakla koje ne propuštaju glavno svetlo iz kupatila). Ukoliko imate hidromasažnu kadu ili jacuzzi, efektno osvetljenje je skoro obavezno kako bi upotpunili doživljaj.

SAVET:

Novotarija u osvetljenju kupatila su neonske lampe u vodonepropusnim plastičnim kućištima koje možete montirati iznad kade ili unutar tuš kabine radi dopunskog osvetljenja

Related Posts