Saveti

Kako odabrati kadu

BIrate kade

Zbog brzog životnog tempa i nedostatka slobodnog vremena, retko ko je u mogućnosti da odvoji neko vreme za sebe u kadi. Leći i uživati u toplini opuštajuće kupke, kvalitetno se relaksirati i zaboraviti na svakodnevne obaveze, to je upravo ono što bi svima koristilo.

Odabrati kadu koju ćete koristiti sa užitkom jednako je važno kao i naći kadu koja vam se izgledom dopada. Veličine i dimenzije kada su različite, a trenutno je na tržištu mnogo lakše pronaci baš ono što želite, nego što je to bilo ranije.

Četvrtaste kade

Četvrtasta kada još uvek je najpopularniji oblik, delimicno zato što se lako postavlja u ugao kupatila, a takodje i zato što njen praktični oblik dopušta da se korisnik protegne i legne. Razliciti savremeni oblici koji štede prostor razvili su se iz tog osnovnog oblika, npr. kada sužena u donjem delu.

Sužena kada, koja je na jednom kraju uža, a šira na onom kraju gde ustajete i gde se tuširate, domišljato je i praktično rešenje za mala kupatila. Istovremeno, pored užeg dela kade ima dovoljno mesta za umivaonik. U tom slučaju ga možete nesmetano koristiti, bez da se udarite u ivicu kade.

Kade nebičnih oblika

Okrugla ili ugaona kada može biti odlično rešenje, posebno ako uživate deliti kadu sa svojim partnerom ili često istovremeno kupate više dece. Većina okruglih kada ima veći obim od standardnih modela, zato im treba više vremena da se napune i manje su ekonomične. Obično se proizvode od akrila ili veštačke smole zbog čega su lagane, a neretko su zbog udobnosti i lakše upotrebe dopunjene policom-klupom.

Kada smeštena u ugao zauzima isti podni prostor kao i standardna, ali na potpuno drugačiji nacin, što može biti prednost kad planirate izgled kupatila. Ugaona kada je kraća od standardne, pa se pored nje uza zid može smestiti još neki element.

Za one koji kupanje shvataju kao posebno vreme utrošeno za uživanje u lekovitim svojstvima vode, ima mnogo tehnički profinjenih modela kada koje opuštaju telo. Lekovita svojstva različitih vrsta terapeutskih kada, na primer masažnih, ne mogu se poreći. One su savršeno sredstvo za opuštanje na kraju dana.

Saveti za montažu kade:

  • Kadu postavite tako da oko nje ostane mnogo prostora kako bi se istakli njeni obrisi i kako biste u nju mogli ući i iz nje izaći s obe strane;
  • Pored kade ostavite prostor širok bar 90 cm tako da se nesmetano možete obrisati peškirom nakon kupanja;
  • Kada će biti sigurna za decu i starije osobe ako u nju postavite rukohvate i gumene prostirke;
  • Težina velike, pune kade može biti velika. Proverite da li je pod dovoljno jak da izdrži kadu napunjenu vodom i osobu u njoj;
  • Upotreba ulja ili pena za kupanje se ne preporučuje u hidromasažnim kadama, jer se tako zapušavaju mlaznice i stvara mnogo pene. Mlaznice je potrebno redovno proveravati i održavati;
  • Kada s tušem, koji se često upotrebljava, morala bi biti vrlo široka i imati ravno dno. Plitke kade bolje pristaju prostorijama s nižim plafonom.

Related Posts